Helle Çorbası

Tokat ve Orta Karadeniz'de yapılan Helle Çorbası ,bazı yörelerde "Hellaşı" ismi de verilmektedir. Eskiden yöre halkı bu çorbayı sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak tüketiyorlardı. 

Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek, 1-2 paket margarin, 5 bardak su, 1-2 tane kuru soğan, 2 yemek kaşığı un, kırmızı biber, tuz...

Yapılışı
1. Mercimekler ayıklanıp yıkanır. Su konarak yumuşaması beklenir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
2. Diğer yanda soğanlar ince ince kuş gözü şeklinde doğranır. yağ ile pembeleşinceye kadar öldürülür. İçine kırmızı biber ilave edilir. 
3. Un, bir miktar su ile başka bir kapta bulamaç haline getirilir. ( Kek hamurundan daha akıcı bir kıvam alması gerekiyor/tavsiye edilir. ) Bu karışım mercimeğe karıştırılarak boşaltılır. 
4. Yağ-soğan karışımı da mercimeğe eklenerek bir süre daha pişirilir ve ocaktan kaldırılır. Sıcak sıcak afiyetle servis edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder