ÇERKEZ TAVUĞU

   Değerli dostlar,Kafkas kültürünü oldum olası severim.Bu sevgim,ister istemez Kafkas yemek kültürüne de içine alan bir özellik taşır.Değişik lezzet coğrafyalarının rengini paylaşmak bana her zaman mutluluk verir.İşte bu sebebden dolayı bu gün sizlerle Kafkas mutfağının önemli bir rengi olan ‘ÇERKES TAVUĞU’nun yapılışını paylaşmak istedim.

MALZEMESİ:

750 gram bütün tavuk
1 küçük boy patates
1 küçük boy kuru soğan
1 küçük boy havuç
1 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
CEVİZLİ HARÇ
200 gram ceviz içi
1 dilim bayat beyaz ekmek içi
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 diş sarımsak
1\2 çay kaşığı tuz
32\4 su bardağı tavuk suyu


HAZIRLANIŞI
1.Temizlenmiş ve yakınmış tavuğu bir tencereye koyun. 2,5 su bardağı su, kabukları soyulmuş patates, havuç ve soğanı ilave edip haşlayın. Su kaynamaya başlayınca üstünde oluşan köpükleri bir kaşıkla veya kevgirle alın. Tavuk hafifçe yumuşadıktan sonra tuzunu ilave edin. İyice yumuşayıncaya kadar, ağzı kapalı olarak orta ateşte pişirin. Pişen tavuğun suyunu süzün. Tavuk soğuyunca derisini ve kemiklerini çıkarın. Etlerini küçük parçalara bölün.
2.Ceviz içlerini elektrikli öğütücüden geçirerek un haline getirin veya havanda macun kıvamına gelinceye kadar dövün. Cevizi bir kaba alın. Bayat ekmek içini tavuk suyunda yumuşatın. Sonra suyun sıkın ve cevize ilave edin. Pütürsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Toz kırmızı biber, ezilmiş sarımsak ve tuzu ilave edin. İyice yoğurun. Bir tülbendin içine koyun ve karışımdaki ceviz yağının çıkması için sıkarak bir tabağa süzdürün.
3.Cevizli harcı tülbentten bir kaba alın. Bir bardaktan biraz fazla ılık tavuk suyunu kaşıkla yedirerek harcı boza kıvamına gelinceye kadar inceltin. Ayıklanmış tavuk parçalarını servis tabağına yerleştirin. Harçtan birkaç kaşık alıp tavuk parçalarıyla ilice karıştırın. Geri kalan sosu üstüne döküp tavuklar gözükmeyecek şekilde iyice sıvayın. Kaşığın tersiyle üstüne ve kenarlarını düzeltin. Ayırdığınız ceviz yağını üstüne gezdirip,bütün ceviz içleriyle süsleyin. Çerkez tavuğunuz, servise hazırdır.Servis yapıp,afiyetle yiyin efendim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder