HANIM GÖBEĞİ



Türk mutfağı sadece lezzetiyle değil,isimleriyle de orjinal bir mutfaktır aslında.Örneğin Hanım Göbeği.Ne güzel bir tatlı adıdır değil mi?Tulumba tatlısı ile aynı hamurdan yapılması ise,işin  başka bir güzel yanıdır.şimdi gelelim tatlının tarifine. 
                                               
        4,5 kahve fincanı un
        2 yumurta
        1 yumurtanın sarısı
        1+ ¼ kahve fincanı sıcakta hafifçe eritilmiş margarin
        1 kahve kaşığı tuz
        5 kahve fincanı su
KIZARTMAK İÇİN:
        1+ ¼ bardak sıvı yağ
ŞURUBU İÇİN:
        2 bardak toz şeker
        1+ ¾ bardak su
        1 tatlı kaşığı limon suyu
Yayvan bir tencereye toz şekeri ile suyu alıp, orta ısılı ateşe oturtun.Limon suyunu da döktükten sonra,karıştırarak şekeri eritin.Şurubu kaynamaya bırakın. Şurup,biraz koyulaşınca tencereyi ateşten indirip, soğumaya bırakın.Margarini bir tencereye döküp,kızdırın.Yağ kızınca ılık 5 kahve fincanı suyla,1 kahve kaşığı tuzu katın.Yağlı su kaynamaya başlayınca ateşin ısısını azaltın.Unu ilave edin.Çabuk çabuk karıştırarak,karışımı hamur haline getirin.Bu hamuru kısık ateşte tahta kaşıkla iyice bastırarak ve çevirerek,7 dakika kadar pişirin.Tencereyi ateşten indirin,hamuru soğumaya bırakın.Hamur soğuyunca iki yumurtayla üçüncü yumurtanın sadece sarısını katın.On dakika kadara yoğurarak yumurtalara yağlı hamura yedirin.Bu hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Hafifçe zeytinyağıyla yağladığınız iki avucunuzun arasında yuvarlayın.Hafifçe bastırıp yassılaştırın. Sonra tam ortalarından zeytinyağlı parmakla delin.Çukur bir tavayı orta ısılı ateşe oturtun. İçine 1+ ¼ bardak sıvı yağı dökün.Yağ ılıyınca ortası delik halkaların birkaç tanesini tavaya atın.Hamurlar kabarınca ateşin ısısını artırın.İki taraflarını da kızartın.Kevgirle tavadan çıkarın.Soğuk şurubun içine atın. Tavadaki hamurlar bitince tavayı ateşten alıp,bir kenarda ılımaya bırakın.Yağ ılınınca humarların ikinci partisini hazırlayın.Her delikli halkayı ılık yağın içine atın. Böylece tava yarı yarıya dolunca,tekrar tavayı orta ısılı ateşe oturtun. Hamurlar kabarana dek, kızartın.İşleme bu şekilde devam edin.Hanım göbeklerini şurupta onbeşer dakika tuttuktan sonra,kevgirle çıkarıp, servis yapın.

Görüşmek üzere…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder