ZERDEÇAL(SAFRAN KÖKÜ)

Değerli dostlar, halk arasında "zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, Hint safranı" olarak da bilinen zerdeçal bitkisinin Latincesi “Curcuma longa” dır.Özellikle Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya'nın tropik bölgelerinde yetişir.
Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut şeklinde,yan kökleri ise parmaksıdır.Bitkinin piyasada parmaksı yan kökleri ve bu köklerin öğütülmüş toz şeklindeki formları satılmaktadır.
Zerdeçal tozunun acımsı bir tadı vardır ve içinde onlarca madde bulunur, en aktif maddesi ise curcumindir. Bir tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır ve ortalama 60 mg curcumin içerir.

Mide ve karaciğer sıkıntılarında ,sarılıkta ve gaz söktürücü olarak;yarım kilo bal ile 50 gr. "zerdeçal" konur.iyice karıştırılarak macun hakline getirilir.Günde 3 kez birer kaşık ölçeğinde yenir.
Son araştırmalarda Alzheimer hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir. Zerdeçalin en çok tüketildiği Hindistan'da yaşlılarda Alzheimer görülme oranı %1'dir.

Günde üç tatlı kaşığı toz zerdeçalın başta kanser olmak üzere, iltihabi reaksiyonlar, damarlarda plak oluşumu, kalp krizi ve diğer kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu önleyici etkisinin olduğu bilinmektedir.
Ayrıca zerdeçalin multipl skleroz, katarakt oluşumu, karaciğer hasarı, felç ve diğer birçok hastalık üzerine olumlu etkisine ilişkin çok sayıda bilimsel çalışma vardır.
Birçok faydası olan ve özellikle kanser tedavisinde bilim adamlarının kesinlikle kullanılması üzerinde özenle durdukları zerdeçal kökleri, ilaç sektörü tarafından yıllardır gözardı edilmiştir.Bunun nedeni zerdeçal köklerinin ucuz fiyatlarla kolay bulunabilmesi ve ilaç sektörüne az kâr bırakıyor olmasıdır.Diğer ilaçlarda olduğu gibi milyar dolarlık kanser ilacı pastası da ne yazık ki doğada şifa vermek üzere çırpınan son derece önemli bu tür bitkilerin insanlığın yararına dönüşmesinin önünde hep engel olarak kalacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder