Hayatımızda hormonlu sebzelerin ve serada yetişmiş sebzelerin olmadığı senelerde,özellikle de kış şartlarının çok ağır geçtiği ülkemizin doğusunda kışın sebze bulunmadığından, fasulye, biber,domates vb bile kurutulurdu. Günümüz şartlarında dört mevsim istediğimiz sebzeleri bulabilsek de, bu geleneksel tatlarımızın yeri bir başka.
Malzemeler :
250 gr. kıyma
Patlıcan, biber, salatalık kurusu
(yeterli miktarda)
2 su bardağı irinti (bulgurun en irisi)
1 baş soğan
2 kaşık salça
1 kaşık erik ekşisi
3 kaşık tereyağı
Maydanoz ,nane
Tuz ,karabiber
Yapılışı :
Öncelikle yapmamız gereken külahları haşlayarak ,daha sonrada onları süzmekÖte yandan kıyma,küp şeklinde doğranmış olan soğan,irinti, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, kuru nane karıştırılarak ,haşlanmış olan külahlara,(külah; biber, patlıcan ve salatalık gibi oyularak, ipe dizilip kurutulan kışlık sebzeye verilen addır), doldurulur. Diğer tarafta ise yağ eritilerek, salça eklenir ve bir -iki kez karıştırılır.Suyu ve erik ekşisi ilave edilir.Hazırlanan dolma suyu,üzerine bir ağırlık koyulmuş olan dolmalara eklenerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak sıcak servisi yapılır.Hepsi bu kadar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder