KÜLAH DOLMASI


Hayatımızda hormonlu sebzelerin ve serada yetişmiş sebzelerin olmadığı senelerde,özellikle de kış şartlarının çok ağır geçtiği ülkemizin doğusunda kışın sebze bulunmadığından, fasulye, biber,domates vb bile kurutulurdu. Günümüz şartlarında dört mevsim istediğimiz sebzeleri bulabilsek de, bu geleneksel tatlarımızın yeri bir başka.



Özellikle kurutulmuş, biber, kabak, acur ve patlıcandan yapılan dolmalar,kebap kültürünün her yana yayılmasından sonra,herkesin beğenerek yediği bir yemek türü olmuştur.Şehirlere göre,birçok değişik isimle (kofik, kuruluk, külah) yapılan bu özel kış yemeğini denemenizi öneriyoruz.


Malzemeler :
250 gr. kıyma
Patlıcan, biber, salatalık kurusu
(yeterli miktarda)
2 su bardağı irinti (bulgurun en irisi)
1 baş soğan
2 kaşık salça
1 kaşık erik ekşisi
3 kaşık tereyağı

 Maydanoz ,nane
 Tuz ,karabiber

Yapılışı :




Öncelikle yapmamız gereken külahları  haşlayarak ,daha sonrada onları süzmekÖte yandan kıyma,küp şeklinde doğranmış olan soğan,irinti, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, kuru nane karıştırılarak ,haşlanmış olan külahlara,(külah; biber, patlıcan ve salatalık gibi oyularak, ipe dizilip kurutulan kışlık sebzeye verilen addır), doldurulur. Diğer tarafta ise  yağ eritilerek, salça eklenir ve bir -iki kez karıştırılır.Suyu ve erik ekşisi ilave edilir.Hazırlanan dolma suyu,üzerine bir ağırlık koyulmuş olan dolmalara eklenerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak sıcak servisi yapılır.Hepsi bu kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder