ÇAKAL ERİĞİ

      Sizlere bugün Latince adı Prunus Spinosa olan ve ülkemizde  bazı yörelerde Çakal Eriği ismiyle anılan bitki ve iyi geldiği hastalıklardan söz edeceğim.            
         Bu şifalı bitkinin yetişme sahası Avrupa’nın orta, doğu ve güneyi, Asya’nın Türkiye, Kafkaslar, Türkistan ve Horasan, Afrika’nın kuzeybatısına yayılmış olup en son Kuzey Amerika’ya taşınmıştır. Prunus kelimesi eski Grekçe Prumnon’dan türemiş olup yabani çekirdek meyvedemektir.Spinosa ise Latince den türemiş olup dikenli dallar anlamına gelir
   Çakal  Eriğinin genellikle çiçekleri çay, tentür ve natürel ilaç yapı¬mında kullanılır ve nadiren de yapraklarından çay yapılır. Meyvelerinden ise tentür ve şurup yapılır.
Tıbbi özellik ve faydaları:
a)Ufak bir erik ağacıdır . Çiçekleri yapraklarından önce çıkar ve beyazdır.Sapı ve yaprakları acıdır.Bu bakımdan yaprakları böcekleri ve kurtçukları öldürür.Mideye iyi gelir.Çiçekleri Mart ve Nisan aylarında toplanarak gölgede kurutulur.
 b)30 gram meyvesi bir litre suda on dakika kaynatılıp da bu sudan bir kahve fincanı  içildiğinde mide ve bağırsağı düzeltir,ishali keser
c)İştahı açar
ç)Emzikli kadınların sütünü artırır
d) Ateşli hastaların kalbini kuvetlendirir
e)Safrayı düzeltir
f)Mideye iyi gelir ve harareti söndürür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder