KURU FASULYE(GÜVEÇTE)

 Sevgili hanımlar ,kuru fasulyeyi pişirmeden önce sizlere farklı bir yöntem önereceğiz.Siz ister bu klasik yöntemi;isterseniz aşağıdaki önereceğimiz yöntemi uygulayabilirsiniz.Karar elbette sizin.Amacımız değişik yöntemlerle  bu coğrafya mutfağının türlü damak tadlarını ruhunuzun derinliklerinde hissettirebilmek.Bu yöntemle sevdiklerinizle geçireceğiniz  mutlu anları daha da çoğaltabilirsiniz.Gelelim yöntemimizin inceliklerini paylaşmaya.Şöyle ki,kuru fasulyeyi pişirmeden önce ,hem yumuşatmak hem de pişmesini kolaylaştırmak için bir gün öncesinden suya koyup bekletmek klasik bir metottur.Artık daha değişik bir yöntemden yararlanarak daha olumlu sonuç alabilirsiniz. İlk olarak fasulyeyi bir tencere içindeki soğuk suya koyun. Tuz atmadan 15 dakika kaynatın. Ateşten indirip iyice süzün. Aynı tencerede su kaynatın ve kaynayan bu suyun içine fasulyeleri atın. Pişme süresinin yarısında da tuzunu ilave edin. Böylece fasulyeler çok daha lezzetli olacaktır.

MALZEMESİ
Yarım kilo koyun eti
Yarım paket margarin
3 su bardağı kuru fasulye
3 domates,
2 baş soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
5-6 yeşilbiber
Tuz ve kırmızıbiber

YAPILIŞI
Önce kuşbaşı eti, güvecin dibine yerleştirelim. Geceden ıslattığımız fasulyeyi yıkayıp, büyükçe bir tepsiye alalım. Soğanı irice çentip dökelim fasulyeye. Kabuklarını çıkarttığımız domatesleri de irice doğrayalım. Yeşilbiberleri de bir iki kesip atalım. Tuzunu, kırmızı biberini ayarlayalım. Bir tatlı kaşığı domates salçasını bir parça suyla inceltip, gezdirelim üzerlerine ve sonra hepsini bir güzel karıştıralım. Sonra boca edelim ,güveçte bekleyen etlere. Margarini  parçalara ayırıp fasulyeye serpiştirelim. Üzerine çıkıncaya kadar su koyalım. Çift kat yağlı kâğıtla ya da çift kat alimünyum yaprakla kapatalım güveci, hava kaçırmasın. On dakika kadar harlı ateşte, bir buçuk saat da hafif ateşte pişirin.
HAYDİ AFİYET OLSUN!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder