TARÇIN(DAR-I ÇİN)

 Daru-yi-Çin, Cinnamomum, Cinnamon, Cannelier isimleriyle de anılan Tarçın defnegiller ailesinden ve kabuğu baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Asıl yetişme alanı  tropik ülkelerden başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika olduğundan Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir.

Tarçın 6-12cm boyunda ağaç olup,uzun silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir.  Tarçın 2-3yaşında iken gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar.Bu 2-3cm uzunluğundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur.Çiçekleri ağacın tepesindeki dalların ucunda topluca bir arada bulunur ve çiçekleri oldukça küçük olup beyazımsı yeşil renklidir. Meyveleri, yarısına kadar kaba yaprakları tarafından sarılmış ve yumurta şeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeşil renk alır.Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır.Ayrıca ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.
Tarçının başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit’tir.Faydaları ise:
 -Damar tıkanıklığını,karında su toplanmasını önler.
 -Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.
 -Zeka ve hafızayı artırır.
 -İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır.
 -Kadınların aybaşı halini düzene sokar,beyaz akıntıyı keser.
 -Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
 -Yüzde oluşan yara ,bere izlerini sürekli sürüldüğünde azaltır.
 -Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir. 
-Kötü ve pis kokuları,mide ve bağırsak gazlarını söktürür. 

Tarçın tozundan 1 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su eklenir. 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.Hepinize sağlıklı bir hayat diliyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder