ETLİ KARIŞIK LAHANA DOLMASI

Birçok yararlı minerali bünyesinde bulunduran lahana,maalesef yeterince tüketilmemekte,özellikle yeni yetişen nesil "fast foot" kültürünün ağır tazyiki altında bu değerli sebzeden istenildiği düzeyde istifade edememektedir.Sadece yetişkinlerin değil,özellikle çocuklarımızın vazgeçemeyeceği bu nefis lezzetin işte malzemeleri ve tarifi :
MALZEMESİ
250 gr karalahana yaprağı
250 gr. Beyaz lahana yaprağı
500 gr dolmalık kıyma
2 baş soğan
1 demet taze soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet limon
3 çorba kaşığı pirinç
Yeteri kadar tuz, biber, maydanoz

YAPILIŞI
Öncelikle, beyaz lahananın koçan kısmını,bıçakla oyarak çıkarınız.Yıkayıp, oyulan kısma tuz koyarak az suda haşlayınız. Yapraklar yumuşayınca kullanacaklarınızı ayırınız. Karalâhana yapraklarını da tuzlu suda haşlayınız.Soğanları, incecik yemeklik doğrayıp kıymaya ilave ediniz. Pirinci,çok az sulandırılmış yarın kaşık salçayı,ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştırınız.Yoğururken tuzunu, biberini ekiniz. Yağsızsa biraz yağ,sertse biraz su ilave edip, dolma içinizi hazır ediniz.Şimdi gelelim bizim dolmanın özelliğine. Alışılagelmiş dışında dolmalarımızı biraz büyük saracağız. İki adet dolma bir porsiyon gelecek şekilde. Bunu için yapraklarını kalınlarını kullanmalıyız. Sardığımız iri dolmaları fırına girecek bir tepsiye diziniz. Taze soğanları ince ince doğrayıp üzerine serpiştiriniz. Kalan yarım kaşık salçayı sulandırıp üzerine dökünüz. Dolmaların yarı beline kadar sıcak su ekleyiniz. Bir limonun suyunu üzerine sıkınız. Orta hararetli fırında 35-40 dakika civarında pişirip,konuklarınıza ikram ediniz.Afiyet olsun,efendim.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder