GÜVEÇTE TÜRLÜ

       
Evimizde bir güvecimiz olması her zaman avantajımız olan bir durumdur,bu durumunda olmayan dostlarımın en kısa zamanda bir güveç edinmesinde yarar var.İşin püf noktası ise,alınan güvecin hiç vakit kaybetmeden  yağlamaktan geçer.Uzun ömürlü olması için bu şarttır.Ayrıca,güveçte pişen yemeğe su konmaz ve kaynamaktan ötürü güveçte su kaybı da olmaz.Susuz pişen sebze ve et türü kendi suyu ve lezzetiyle piştiğinden şüphesiz ki çok lezzetli olur.Dikkat etmemiz gereken bir başka noktada ilk önce et,sonra soğan ve patatesi  sırayla koyup biraz pişirdikten sonra sebzelerin ısıya dayanıklıklarına  göre yerleştirmek esasıdır.şüphesiz mevsim dışı fazla pişerlerse eriyor,buraya mutlaka dikkat etmek gerekli.Güveci,ocağınızın elektrikli kısmın da 1-2 aşamada pişirirseniz sonuç mükemmel olacaktır.Yemek sunumlarında ilk öncelik sağlıktır.Yağı fazla yakmadan,su eklemeden, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesine dikkat edin. Burada pişme süresi normale göre uzun olur;ancak lezzet mükemmeldir.Nice sağlıklı yaşam dileğiyle  afiyet olsun,değerli dostlarım.

MALZEMESİ
400 gram kuşbaşı kuzu eti
1 dış sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 orta boy domates
1 adet çarliston biber
5 su bardağı sıcak su
1\2 çorba kaşığı tuz
2 küçük boy kemer patlıcan
250 gram taze fasulye
1 adet dolmalık kabak
1 adet dolmalık biber
125 gram bamya
1\4 su bardağı sirke 

HAZIRLANIŞI
1.Saplarını kestiğiniz patlıcanların kabuğunu ikişer santim aralıkla uzunlamasına alaca şeklinde soyun. Uzunlamasına dörde bölün, parmak şeklinde doğrayın. Tuzlayarak 20-25 dakika bekletin.
2.Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı da ayıklayıp ince dilimleyin. Domateslerin birini soyup küçük doğrayın. Çarliston biberin sapını kesip çekirdek kısmını çıkardıktan sonra yıkayıp ince ince kesin. Etleri iyice yıkayın.
3.Tencerede 1 çorba tereyağını eritin. Soğan, sarımsak ve etleri ekleyip orta ateşte 10 dakika, karıştırarak kavurun. Domatesi ekleyin, suyunu salıp çekene kadar çevirin. Biberi de koyup biraz daha pişirin.

Pişmesine yakın tuzu ilave edin, 15 dakika sonra ateşten alıp  bekletin.

4.Yıkayıp ayıkladığınız fasulyeleri ince ince kesin.Uçlarını kesip kabuklarını soyduğunuz kabakları da parmak şeklinde doğrayın. Kalan domatesi soyup ufak doğrayın. Dolmalık biberin sap ve çekirdek kısmını ayıklayın, yıkayıp büyük parçalara bölün. Bamyaların huni şeklindeki baş kısmının kabuğunu, kendi ekseni etrafında çevirerek, delmeden kesip alın. Sirkeye basıp ovun, bir kenarda bekletin.
5.Bir çorba kaşığı tereyağında, fasulyeyi biraz çevirin.Kabağı ekleyip karıştırın, fasulyeyle birlikte kendi suyunda biraz pişirin.Domatesi ekleyin, yine pişirin. Bamyayı bol suda yıkayıp süzün.Bamya ve biberin birazını ayırın, kalanını tencereye koyun.
6.Pişmiş etlerin suyunu süzün, etlerini bir kenarda saklayın.Et suyunu ve sıcak suyu sebzelerin üzerine dökün. Kapağı kapatıp orta ateşte pişirin, ateş ten alın.
7.Tuzlanmış patlıcanları yıkayıp siyah suyunu akıtın,kurulayın. Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızarın, yağını silkerek bir kaba alın. Isıtılmış büyükçe bir güvece önce etleri yerleştirin.Üzerine sebzeleri, suyu ile birlikte kaynar hale dökün.Kızarmış patlıcanları, ayırdığınız biber ve dilimlenmiş domates parçalarını dizin.Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında ağzı kapalı olarak 15 dakika, sonra kapağı açık olarak 5 dakika daha pişirin. Kabıyla birlikte servis yapın.Afiyetle yiyin.Hepsi bu kadar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder